Thursday 2 October 2014

Ikan Tenggiri Sambal Kantan

Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
3 keping ikan tenggiri (atau apa2 ikan pun boleh)
6 tangkai cili merah
4 biji cili padi (Cik Na suka pedas jd lebihkan)
1 cm belacan yg dibakar (Cik Na x bakar pun)
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji buah keras
1/2 sudu teh garam/secukup rasa
1 kuntum bunga kantan (hiris)

Caranya:-
1. Ikan dibersihkan dan dilumur garam dan serbuk kunyit. Goreng agak garing.
2. Kemudian panaskan sedikit minyak dan goreng cili merah, cili padi, bawang merah, bawang putih (x perlu hiris) dan buah keras sehingga masak. Angkat dan toskan minyaknya. (*kalau x nak goreng dulu pun boleh...kisar dulu semua bahan kecuali bunga kantan,garam,tumiskan hingga naik minyak, masukkan garam, tutup api dan gaulkan dengan bunga kantan. Tp lebih sedap digoreng dulu).
3. Kisar bahan goreng tadi bersama garam hingga halus.
4. Tuangkan ke dalam bekas, masukkan bunga kantan dan gaul rata. Hidangkan dengan ikan goreng.

No comments:

Post a Comment