Wednesday 22 October 2014

Udang Kari

Resepi : Ketuk-Ketuk Sheila Rusly

Bahan:-
1 kg udang saiz besar (Cik Na guna udang kecik je)
20 tangkai cili kering
3 biji bawang besar
1 tangkai daun kari
Air asam jawa secukupnya
2 sudu kicap manis
Sedikit tepung jagung
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa

Caranya:-
1. Udang dibersihkan dan dibuang kulit.
2. Gaul udang bersama sedikit garam, lada sulah dan tepung jagung. Gaul rata dan biarkan seketika.
3. Kemudian goreng udang sehingga kekuningan dan ketepikan.
4. Kisar berasingan bawang besar dan cili kering.
5. Tumis bawang, cili dan daun kari.
6. Perasakan dengan garam.
7. Masukkan kicap manis dan air asam jawa. Gaul rata.
8. Setelah semuanya sebati, masukkan udang.

No comments:

Post a Comment