Monday, 13 October 2014

Sambal Ikan Daun Kesum

Resepi: Lin Malek (www.facebook.com/bukuresepi)

Bahan:-
4 ekor ikan bawal-dibelah 2 (Cik Na guna ikan tenggiri)
20 tangkai cili kering
2 biji bawang merah*
5-6 ulas bawang putih (Cik Na kurangkan)*
Suku inci halia*
(blender bahan *)
2 batang serai-hiris halus
2 ikat daun kesum
2 biji tomato-belah2kan
Jus asam jawa
1 sudu serbuk kari
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
4 sudu kicap manis
Sedikit belacan*
Garam secukup rasa

1. Goreng ikan hingga garing dan angkat ketepikan.
2. Tumis bahan kisar bersama serbuk kari sehingga garing.
3. Masukkan air asam jawa dan serai.
4. Biarkan menggelegak, masukkan sos tiram, sos cili dan kicap manis.
5. Masukkan tomato dan daun kesum.
6. Akhir sekali masukkan ikan goreng dan perasakan dengan garam.

No comments:

Post a Comment