Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
16 keping roti putih (Gardenia)
15 ekor udang sederhana - potong kecil2
1 biji telur - dipukul sedikit
1 1/2 cawan air atau secukupnya
1 labu bawang besar - dipotong dadu kecil
1 biji cili merah - diracik halus
1 pokok daun bawang - hiris halus
Garam secukup rasa
Minyak
Caranya:-
1. Roti putih disiat2 kecil dan letakkan di dalam mangkuk.
2. Tuangkan air (jangan tuang semua dulu, tinggalkan sedikit) ke atas roti dan tekan2 sedikit biar roti basah2 sedikit.
3. Masukkan pula telur dan garam secukup rasa. Kemudian masukkan udang, bawang, cili dan daun bawang. Gaul2 rata biar roti semua lembut basah dan sebati (jangan terlalu lembik, agak2 boleh diketulkan bulat2).
4. Ketul2kan adunan dalam pinggan dulu kalau nak senang. Panaskan minyak dan bolehlah mula menggoreng, balik2kan selalu agar masak rata. Bila dah kuning keemasa bolehlah diangkat.
5. Hidangkan bersama sos kegemaran.
No comments:
Post a Comment