Bahan:-
1 potong panjang ikan pari - potong kecil
* 3 sudu besar rempah kari ikan & 1 sudu besar lada kisar bancuh dengan sedikit air
1/2 biji santan
Sedikit air asam jawa
1 biji tomato - belah 4
1/2 batang carrot - potong bulat
** 1 biji bawang putih, 1 biji bawang kecil, 1 inci halia, bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis & buah pelaga
Minyak
5 helai daun kari
1 batang serai - dititik
Garam & air secukupnya
Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 ** sehingga naik bau.
2. Masukkan bahan* tumis seketika. Masukkan sedikit air dan asam jawa.
3. Masukkan santan dan sedikit air.
4. Masukkan kentang dan carrot. Masukkan serai dan daun kari.
5. Masukkan ikan dan garam secukup rasa. Tunggu sehingga ikan masak dan tutup api.
No comments:
Post a Comment