Wednesday 24 February 2016

Donat Kentang (Resepi II)

Sumber Resepi: Yatie @ Sinar Kehidupanku

Bahan:-
4 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan susu suam
1 biji telur
1 sudu besar yeast (bancuh dengan sedikit air suam)
3 sudu besar gula
3 sudu besar marjerin/butter
1 cawan kentang rebus dan lenyek halua
1/2 sudu kecil garam

Caranya:-
1. Tepung gandum digaul dengan butter dan kentang lenyek sehingga rata dan tuang yeast yang dibancuh dengan sedikit air suam.
2. Telur dipukul sedikit dan dicampur dengan susu yang dibancuh bersama gula (tuang susu sikit2 biar doh tak lembik sangat)#(Cik Na guna kurang dari 1 cawan lebih kurang 3/4 cawan je)
3. Campurkan ke dalam tepung gandum tadi dan uli sehingga menjadi doh.
4. Biarkan doh tadi naik 2 kali ganda.
5. Kemudian tumbuk doh untuk keluarkan angin.
6. Bentukkan doh anda mengikut citarasa masing2. Biarkan naik.
7. Panaskan minyak dan goreng dengan menggunakan api perlahan.
8. Angkat dan toskan. Gaul dengan gula halus atau salut coklat dan dihias.

No comments:

Post a Comment