Sumber Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
900 gm ikan siakap (mcm kak ummi Cik Na guna ikan tenggiri) - dilumurkan dengan garam dan tepung jagung
1 liter air rebusan ayam (Cik Na pun ikut kak ummi bancuh separuh kiub pati ayam dengan 500 ml air)
80 gm cili merah - dikisar (Cik Na letak dlm 5 biji)
80 gm bawang putih - dicincang halus (Cik Na guna 4 ulas)
50 gm serbuk lada sulah (Cik Na letak dlm 1 1/2 sudu besar je)
2 sudu makan tepung jagung
3 sudu makan kicap cair
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan rempah kari ikan
1 sud teh minyak bijan
Garam secukup rasa
Caranya:-
1. Ikan digoreng sehingga garing. Ketepikan.
2. Panaskan kuali dan tumiskan bawang putih sehingga kekuningan.
3. Masukkan serbuk kari dan cili, tumis sehingga wangi.
4. Masukkan sos tiram, lada sulah, kicap cair, minyak bijan dan air rebusan.
5. Setelah mendidih, masukkan tepung jagung, garam dan perasa.
6. Tuangkan kuah ke atas ikan yang telah digoreng semasa menghidang.
No comments:
Post a Comment