Tuesday 23 February 2016

Pasta Shells Goreng

Resepi: Lidyawati
Sumber: Buku Hidangan Selebriti Koleksi Resepi Artis-Artis Popular 2

Bahan:-
1/2 bungkus pasta (Cik Na guna small shells)
150 gm daging cincang
150 gm udang basah (x letak)
1 bungkus bebola ikan (x letak jugak)
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sudu besar cili kisar
50 sen taugeh
4 tangkai sawi
Sedikit daun bawang dan daun sup
3 sudu sos tiram (Cik Na kurangkan 1 1/2 sudu je)

Caranya:-
1. Didihkan sedikit air yang telah dicampur sedikit garam dan olive oil.
Masukkan pasta dan biarkan ia kembang. Toskan.
2. Tumis bawang putih dan bawang merah yang telah dikisar. Bila kekuningan masukkan cili kisar. Setelah cili masak masukkan daging cincang dan udang diikuti dengan sayur sawi dan taugeh.
3. Tambah sos tiram sebelum masukkan pasta yang telah ditos tadi. Gaul rata dengan bahan2 tumis.
4. Untuk memekatkan pasta kiranya lembik, masukkan sebutir telur ke dalamnya dan kacau rata.
5. Ketika menghidang taburkan daun sup dan daun bawang.

No comments:

Post a Comment