Sumber Resepi: Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan:-
1 ekor ikan bawal sederhana besar (Cik Na guna ikan kembung)
1 batang serai, dititik
1 kuntum bunga kantan, dihiris
1 cm lengkuas, dititik
1 cm halia, dititik
3 biji bawang merah, dihiris
2 helai daun limau purut, dihiris
2 camca besar sos ikan
1 1/2 camca besar cuka
3 biji cili merah*
2 ulas bawang putih*
1 1/2 camca besar gula*
(*ditumbuk hingga lumat)
Caranya:-
1. Ikan disiang, cuci bersih dan perap dengan jus lemon dan garam 10 minit. Cuci kembali dan toskan. Kelar2 ikan, lumur dengan kunyit serbuk dan sedikit garam. Goreng hingga garing. Angkat dan toskan.
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang hiris, lengkuas dan halia hingga harum. Masukkan bahan tumbuk lumat tadi. Tambah cuka dan sos ikan, gaul rata dan masukkan serai, hirisan daun limau purut dan hirisan bunga kantan.
3. Masak hingga pekat dengan api perlahan. Tuang ke atas ikan tadi, hias dengan hirisan daun ketumbar dan hidangkan segera.
No comments:
Post a Comment