Tuesday, 23 February 2016

Pau Kukus Kacang Merah

Sumber Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
500 gm tepung pau/tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
2 sudu kecil yis mauripan
2 sudu besar shortening
250 gm air suam

Inti (*terpulang) - Cik Na mcm kak Ummi guna kacang merah ready-made

Caranya:-
1. Gaul rata semua bahan kecuali air. Masukkan sedikit sedikit hingga habis. Uli hingga licin dan tidak melekat di tangan. Bulatkan dan tutup dengan kain lembap.(Cik Na guna bread maker, pilih no 8 utk dough).Biarkan naik dua kali ganda. 
2. Kemudian tumbuk2 adunan dan bahagikan kepada doh kecil2. Bulatkan dan isi inti kesukaan.
3. Lapikkan doh atas kertas kecil2 atau daun pisang. Rehatkan hingga doh naik lagi.
4. Bila doh telah naik, panaskan kukusan dan susun doh dalam periuk kukusan dan masak lebih kurang 10 minit. Bila telah masak, buka penutup kukusan perlahan2 agar airnya tidak menitis atas pau.

No comments:

Post a Comment