Sunday, 28 February 2016

Lemak Cili Padi Rebung & Udang

Sumber Resepi: Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
400 gm udang saiz besar, dibersihkan (Cik Na guna udang saiz sederhana je)
700 gm rebung jeruk, cuci dan toskan
5 batang serai, dititik
3 keping asam gelugor
300 ml pati santan
700 ml santan cair
Garam secukup rasa
3/4 cawan cili padi kampung (cili yang warna hijau)*
1 inci kunyit hidup tua*
1/2 camca teh garam kasar*
(*ditumbuk hingga halus)

Caranya:-
1. Dalam periuk, satukan rebung, bahan2 tumbuk halus, serai titik, udang dan asam gelugor. Gaul rata dan tuang santan cair. Masak atas api hingga mendidih, kecilkan api.
2. Kemudian tuang pati santan, kacau rata dan masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu hingga mendidih. Tambah garam dan rasa jika ok boleh matikan api.

No comments:

Post a Comment