Thursday 11 February 2016

Pau Sambal

Sumber Resepi: Blog (x ingat)

Bahan:-
400 gm tepung gandum (4 cawan tepung)
1/2 peket yis mauripan yang telah dikembangkan dengan air suam
2 sudu gula pasir
1 sudu marjerin
2 sudu susu tepung
Sedikit garam
Sedikit air untuk mencanai doh (Cik Na sukat 100 ml)

Caranya:-
1. Sediakan setengah paket yis mauripan dengan air suam dan satu sudu kecil gula pasir. Kacau hingga larut dan biarkan berbuih.
2. Masukkan tepung ke dalam semua bahan2 dan uli hingga lembut. (Cik Na guna bread maker).
3. Biarkan doh dalam 30 minit. Biar doh mengembang, tumbuk doh perlahan untuk buang angin. Kemudian buat bentuk bulat saiz ikut kesukaan sendiri.
4.  Biarkan doh mengembang sehingga seganda.
5. Goreng pau dengan minyak penuh supaya pau masak rata dengan menggunakan api sederhana.
6. Bila kekuningan, angkat dan toskan minyak.
7. Bila sudah sejuk, boleh belah dua (jangan belah sampai habis) dan masukkan inti sambal tumis dan timun.

No comments:

Post a Comment