Sunday 31 January 2016

Laksa Sarawak

Sumber Resepi: Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
1 bungkus mee hoon, celur hingga lembut dan toskan
200 gm pes laksa sarawak
250 gm udang sederhana besar, kupas, cuci dan toskan
2 keping dada ayam
300 ml santan
1 kiub pati ayam
1 1/2 camca besar sos tiram
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Sampingan:-
3 - 4 biji telur, dibuat dadar nipis dan hiris halus
250 gm taugeh, buang ekor, celur sekejap
Belahan limau kasturi
Hirisan daun ketumbar @ daun pudina
Sambal belacan

Caranya:-
1. Cuci ayam, kelar2 dan rebus hingga masak (campur 1 inci halia, dititik dan juga 4 biji bawang putih, dititik). Angkat ayam, tos dan sejukkan, keluarkan halia dan bawang putih tadi. Siat daging ayam tadi dan ketepikan. Dalam stok ayam yang sama, celur udang 30 saat, angkat dan toskan.
2. Kemudian dalam stok tadi (Cik Na anggarkan dalam 1000 ml air), masukkan pes laksa sarawak dan santan. Biar mendidih atas api sederhana. Kemudian masukkan kiub ayam, sos tiram, gula dan garam secukup rasa. Kacau rata dan biar mendidih. Tambah sedikit air jika perlu.
3. Penyediaan Laksa: Masukkan secukupnya mee hoon dalam mangkuk, tuang kuah, tabur taugeh, hirisan telur dadar, udang, ayam, hirisan daun ketumbar/pudina, limau kasturi dan sambal belacan.
4. Untuk Sambal Belacan: Tumbuk lumat 15 biji cili padi bersama belacan, campur secubit gula dan garam. Perah sedikit jus limau kasturi, gaul rata.

No comments:

Post a Comment