Monday, 25 January 2016

Daging Halia

Resepi: Rubiah Suparman
Sumber : Buku Lauk Pauk Malaysia, Singapura, Indonesia

Bahan:-
500 gm daging batang pinang - dipotong nipis2
1 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos tiram
2 inci halia muda - dihiris bulat2 dan nipis2
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 sudu besar kicap pekat
Sedikit lada hitam
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil minyak bijan

Caranya:-
1. Daging diperap dengan kicap cair, sos tiram, kicap pekat, lada hitam dan minyak bijan.
2. Biarkan sebentar kemudian panaskan minyak.
3. Masukkan bawang putih dan tumis hingga kuning barulah masukkan halia dan daging perap tadi.
4. Anggarkan lebih kurang 2-3 minit setelah daging masak, tutupkan api.
5. Taburkan daun bawang, gaulkan dan kemudian angkat.

No comments:

Post a Comment