Monday, 25 January 2016

Mee Hong Kong

Sumber Resepi: Facebook

Bahan:-
3 biji bawang putih - dipecahkan
1 kiub pati ayam
2 sudu tepung jagung dibancuh dengan sedikit air (untuk memekatkan kuah), kalau kurang pekat, tambah lagi sedikit demi sedikit
Sotong/udang/ayam/kupang (apa2 sahaja yang disukai atau yang ada dalam simpanan)
Sayur-sayuran (brocoli, cauliflower, sawi,carrot-dipotong kecil)
Mee kuning secukupnya
Sedikit sos tiram
Air secukupnya
2-3 biji telur

Caranya:-
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan air secukupnya.
2. Masukkan kiub pati ayam. Masukkan sos tiram dan juga sotong/udang/ayam. Masak hingga seafood masak.
3. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air. Kalau kepekatan masih belum mencapai tahap yang diingini, tambahkan lagi sedikit demi sedikit. Api jangan terlampau besar supaya kuah dapat mereneh dan menjadi pekat.
4. Perasakan kuahnya. Pecahkan telur dan gaul telur dengan kuah. Cik Na x letak telur sebab tu kuah nampak mcm mee sup je. Akhir sekali masukkan sayuran dan terus matikan api supaya sayur tetap crunchy.

No comments:

Post a Comment