Saturday 9 January 2016

Kuih Getas

Resepi: Rubiah Suparman
Sumber: Buku Resepi Kuih-Muih Melayu
Bahan:-
2 cawan tepung pulut
1/2 biji kelapa parut
3 sudu makan tepung gandum
Secubit garam
Minyak
1 cawan gula
1/2 cawan air
1/2 cawan santan
Caranya:-
1. Gaul sekali tepung pulut dan tepung gandum. Ayak tepung dan kemudian gaulkan bersama dengan kelapa parut dan garam secukup rasa. Gaul rata dengan santan.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga boleh diadun menjadi doh yang lembut.
3. Bentukkan bulat atau bujur.
4. Goreng di atas api yang sederhana panas. Bila sudah kekuningan angkat dan toskan seketika.
5. Sementara itu, panaskan air kemudian tambahkan gula. Kacau hingga pekat.
6. Bila sudah pekat masukkan kuih tadi ke dalam bancuhan air gula dengan api yang sederhana. Tunggu hingga air gula menjadi kering dan gula melekat pada kuih.

No comments:

Post a Comment