Thursday, 7 January 2016

Lompap Daging

Resepi: Chef Hanieliza
Sumber: Buku 1 Hari 1 Resepi

Bahan A:-
500 gm daging
2 batang serai (diketuk)
3 biji cili merah (dihiris)
1 cawan air
1 keping asam gelugur
3 sudu minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan B (Dikisar):-
10 biji cili padi
3 biji cili hijau
10 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia

Caranya:-
1. Daging dipotong sederhana kecil dan dibasuh. Toskan.
2. Panaskan minyak. Tumiskan serai dan bahan kisar sehingga wangi.
3. Masukkan daging dan kacau sebati. Masukkan air, asam gelugur dan garam.
4. Masakkan sehingga pekat dan daging lembut.
5. Masukkan cili merah dan kacau rata lagi.

No comments:

Post a Comment