Thursday, 28 January 2016

Spaghetti Bolognese

Sumber Resepi: Azie @ Azie Kitchen

Bahan:-
1 botol sos spaghetti original prego
1 tin tomato puree
1 tin tomato cincang ( Cik Na guna tomato segar dicincang)
Daging cincang
Bawang putih
Bawang besar
Mushroom
Lada benggala
Carrot (Cik Na tambah)
Serbuk lada putih
Italian herbs
Garam dan gula

Caranya:-
1. Panaskan minyak zaitun, tumiskan bawang putih. Masukkan bawang besar dan sedikit cili kisar bagi memberi sedikit rasa pedas.
2. Masukkan daging cincang. Goreng sehingga daging agak masak. Cik Na tambah bebola daging yg dibuat dari daging burger.
3. Masukkan sos spaghetti, tomato puree serta tomato cincang. Masukkan sedikit air.
4. Renihkan dan masukkan sayuran. Kalau tak tumis bawang besar selepas bawang putih, boleh masukkan bawang besar ketika ini. Renihkan lagi.
5. Masukkan garam, gula, herbs dan lada putih. Sesuaikan rasa dan kepekatannya.
6. Bolehlah dihidangkan dengan menuang sos spaghetti ke atas spaghetti yang direbus dengan sedikit garam dan minyak zaitun.
7. Taburkan fresh parsley. Cik Na macam kak Azie jugak guna dried parsley je. Taburkan sedikit parmesan cheese.

No comments:

Post a Comment