Tuesday, 12 January 2016

Ikan Pesmol

Resepi: Chef Wan
Sumber: Buku 400 Resepi Terbaik Chef Wan

Bahan:-
1 ekor ikan siakap (Cik Na guna ikan selar)
1 batang serai, diketuk
1 inci lengkuas, kupas kulit dan diketuk
10 biji cili padi
2 helai daun limau purut
2 helai daun salam
500 ml santan daripada pati 1 biji kepala parut dicampur dengan 500 ml air (Cik Na guna santan kotak)
1 biji limau nipis, diambil jusnya
Gula
Garam
Lada hitam, ditumbuk
Minyak masak

Bahan Dikisar:-
5 biji cili merah
10 biji cili padi
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
10 biji buah keras
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 inci halia

Caranya:-
1. Sapukan ikan dengan garam dan lada hitam. Gorengkan dengan minyak panas sehingga garing dan kuning keemasan. Toskan dan letakkan di atas pinggan hidang.
2. Panaskan 3 sudu makan minyak. Tumis bahan dikisar sehingga naik bau. Masukkan serai, daun limau purut dan daun salam. Masukkan santan dan renehkan hingga kuah pekat. Perisakan dengan jus limau nipis, garam dan gula.
3. Tuangkan kuah di atas ikan goreng tadi dan hidangkan segera.

No comments:

Post a Comment