Wednesday 6 January 2016

Mee Hailam (Resepi III)

Sumber Resepi: Azlita @ Masam Manis

Bahan:-
1 kg mee kuning
1/2 kg daging ayam di potong kecil
1/2 kg daging lembu batang pinang di potong kecil
10 ekor udang

Bahan Kisar:-
4 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
15 tangkai cili kering ~ dipotong kecil dan rendam
1 inc belacan
1 inc halia

Bahan Sos:-
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap masin
1 sudu tepung jagung di bancuh dengan setengah cawan air
1 kiub ayam atau kiub daging
garam dan gula secukup rasa

Sayur:-
1 ikat sawi hijau
1 potong kobis
1/2 batang lobak merah
1 bungkus ‘baby corn’
2 tangkai daun sup dan daun bawang
2 biji limau nipis
2 biji tomato ~ belah 4

Caranya:-
1. Jika guna daging batang pinang tak payah rebus. Tapi kalau daging lain rebus dahulu hingga empuk
2. Kisar semua bahan kisar hingga halus. Pijarkan minyak dalam kuali dan tumis hingga harum.
3. Kemudian masukkan daging dan ayam. Masak hingga daging dan ayam empuk. Tambahkan air jika kuahnya kering.
4. Masukkan udang , kiub ayam atau daging, sos tiram, kicap manis dan kicap masin.
5. Masukkan tomato buah yang di belah 4 .
6. Perasakan garam dan gulanya. Kemudian masukkan sayur-sayur yang keras dahulu seperti, karot dan putik jagung. Biar kuah merenih.
7. Jika suka kuah pekat bolehlah masukkan bancuhan tepung jagung.                                                                                                        8. Mee hailam enak di makan panas-panas. Bila nak makan ambil pan kecil, masukkan kuah yang kita dah masak tadi sedikit untuk hidangan berapa orang nak makan. Panaskan. Masukkan mee kuning. Kemudian masukkan sayur-sayuran yang lembut, macam sawi, kubis ,daun sup dan daun bawang. Jika sukakan telur, boleh pecahkan sebiji telur kemudian tutup pan tadi hingga telur setengah matang.
9. Boleh lah di hidangkan bersama cili jeruk, limau nipis dan taburan bawang goreng. Ini untuk di makan dalam jumlah yang ramai. Kalau nak masak sikit untuk sorang atau 2 orang makan, kecilkan jumlah bahan dan boleh di masak terus.

No comments:

Post a Comment