Sumber Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
150 gm pisang emas (lebih kurang 6 biji pisang emas kecil) - lecek
180 gm tepung gandum
180 gm gula perang/gula castor
3 biji telur
120 ml minyak masak
1 st ovalette
1 st soda bikarbonat
1 st baking powder
Secubit garam
150 gm pisang emas (lebih kurang 6 biji pisang emas kecil) - lecek
180 gm tepung gandum
180 gm gula perang/gula castor
3 biji telur
120 ml minyak masak
1 st ovalette
1 st soda bikarbonat
1 st baking powder
Secubit garam
Caranya:-
1. Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk.
2. Putar dengan mixer hingga sebati dan nampak putih.
3. Masukkan dalam loyang yang telah digriskan dengan sedikit minyak masak.
4. Bakar pada suhu 180 C selama 40-45 minit.
** Pastikan adunan memenuhu separuh loyang sahaja, kerana kek akan naik hampir sekali ganda lagi.
1. Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk.
2. Putar dengan mixer hingga sebati dan nampak putih.
3. Masukkan dalam loyang yang telah digriskan dengan sedikit minyak masak.
4. Bakar pada suhu 180 C selama 40-45 minit.
** Pastikan adunan memenuhu separuh loyang sahaja, kerana kek akan naik hampir sekali ganda lagi.
No comments:
Post a Comment