Saturday, 9 January 2016

Mee Siput Goreng Pedas

Sumber Resepi: Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
4 keping mee siput (CMG guna mee sanggul) - celur hingga lembut, toskan
1 keping dada ayam, didadu (x letak tukar sotong)
100 gm daging batang pinang (x letak jugak)
12 ekor udang sederhana besar, kupas kulit, buang urat dan toskan
2 ulas bawang putih*
5 ulas bawang merah*
(*tumbuk lumat)
1 mangkuk tauge, buang ekor, cuci dan toskan (x letak sayur sebab malas nak pegi kedai)
1 pokok sawi hijau, asing daun dan batang, cuci, kerat2 dan toskan (pun x letak)
1 kiub ayam
2 camca besar cili kisar
1 camca besar sos cili
2 camca besar sos tiram
4 biji cili padi, cincang halus (optional)
Kicap cair secukupnya (Cik Na letak 2 sudu besar)
1/2 cawan air
1 biji telur, dikocok sedikit (x letak pun)
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Hirisan cili merah, untuk hiasan
Hirisan tomato, untuk hiasan *
Hirisan timun, untuk hiasan*
(*x letak sbb x da)
Bawang goreng, untuk hiasan
Belahan limau kasturi, untuk hiasan

Caranya:-
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah & bawang putih yang ditumbuk lumat tadi, masukkan cili kisar dan tumis sehingga wangi. Masukkan sos tiram, sos cili dan cili padi,masukkan daging, kacau dan tuang air. Masak hingga daging empuk, masukkan ayam dan udang. Kacau rata.
2. Tolak bahan tadi ke tepi kuali, masukkan telur, biar ia hanya sedikit mengeras dan kacau. Masukkan batang sawi, kuib pati ayam dan kacau rata. Tambah sedikit kicap cair dan masukkan mee tadi, gaul rata. Gunakan api sederhana.
3. Masukkan daun sawi dan taugeh, gaul rata hingga mesra dan rasa jika kurang masin, renjiskan sedikit lagi kicap cair. Masak 1-2 minit lagi. Matikan api. Hias dengan bahan untuk hiasan sebelum dihidangkan segera.

1 comment: