Friday, 1 January 2016

Light Cheese Cake

Sumber Resepi: Facebook

Bahan:-
125 gm cream cheese
300 ml susu segar
80 gm mentega atau marjerin
80 gm tepung gandum
80 gm gula halus
3 biji telur saiz A
Beberapa titik esen vanila/jus lemon

Caranya:-
1. Masukkan susu segar dalam periuk. Masukkan cream cheese sehingga cair sambil dikacau menggunakan hand whisk. Masukkan pula mentega/marjerin, kacau sehingga cair, padamkan api dan ketepikan.
2. Asingkan putih telur dan kuning telur,pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue - meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia tidak tumpah apabila mangkuk cuba diterbalikkan).
3. Di dalam bekas lain yang lebih besar, pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika. Ayakkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi. Pastikan adunan tidak berketul2 menggunakan hand whisk dengan perlahan.
4. Akhir sekali campurkan meringue ke dalam adunan tadi dan beberapa titik esen vanilla, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata (boleh juga menggunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan2).
5. Glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Masukkan adunan kek di dalam acuan.
Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek.
6. Bakar pada suhu 160 darjah selama 45 minit (atau sehingga masak) menggunakan kaedah bain marie (loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panad ketika dibakar).
7. Hias ikut kreativiti atau dimakan begitu sahaja.

No comments:

Post a Comment