Tuesday, 12 January 2016

Asam Pedas

Sumber Resepi: Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
2 kerat ikan parang segar (Cik Na guna ikan sagai)
3/4 cawan cili kisar
1/3 cawan jus asam jawa
1 biji terung biru (Cik na tukar bendi)
Garam dan gula secukupnya

Bahan Tumbuk Halus:-
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
15 biji lada hitam

Caranya:-
1. Terung dibuang sedikit kulitnya, belah dua dan potong sederhana besar setiap belahan, rendam dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk hingga harum, masuk cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Tuang air secukupnya, bila mendidih masukkan ikan dan terung.
3. Kacau perlahan dan masukkan jus asam jawa, perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula.  Biar mendidih hingga terung lembut sedikit, rasa dan jika ok boleh matikan api.

No comments:

Post a Comment