Tuesday 12 January 2016

Puding Cendol

Sumber Resepi: Azie @ Azie Kitchen

Bahan:-
Lapisan Bawah
300 ml santan pekat
160 gm gula pasir
500 ml air
10 gm agar-agar powder
500 gm cendol
Sedikit garam

Lapisan Atas
500 ml air
180 gm gula merah
10 gm agar-agar serbuk
1 biji kuning telur
300 ml santan
Sedikit garam

Caranya:-
Lapisan Bawah
1. Masakkan air, agar-agar powder dan gula hingga mendidih.
2. Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
3. Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan ke dalam acuan. Basahkan acuan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastik (saiz plastik lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.

Lapisan Atas
1. Masakkan gula merah dengan sedikit air (drp 500 ml tadi) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
2. Masukkan air gula dan baki air serta agar-agar powder. Masak hingga mendidih.
3. Kocoh kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan ke dalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejap. Padamkan api.

Nota: Sebelum tuang adunan atas pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garfu di serata adunan.
Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.

No comments:

Post a Comment