Sumber Resepi: Azlita @ Masam Manis
Bahan:-
1 ekor ikan merah/tenggiri atau lain2 (Cik Na guna ikan cencaru)
6 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
15 tangkai cili kering - dikisar
2 inci belacan - dikisar
200 ml air asam jawa
2 biji bawang besar - dihiris
1 biji tomato - potong baji (x letak)
2 sudu besar sos tiram
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Caranya:-
1. Ikan digaul dengan garam dan kunyit, kemudian goreng garing. Angkat dan toskan. Ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyak.
3. Masukkan air asam jawa, sos tiram dan garam secukup rasa.
4. Masukkan bawang hiris dan tomato.
5. Akhir sekali masukkan ikan. Balik2kan dan biarkan kuah sambal sedikit pekat.
No comments:
Post a Comment