Sumber Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
3 mangkuk nasi putih
150 gm daging - dihiris nipis/kecil
5 tangkai cili padi - diketuk
1 biji bawang besar Holland - didadu
3 ulas bawang putih - dicincang
1 kiub pati ayam
1 sudu teh lada hitam yang dikisar (Cik Na kurangkan 1/2 sudu je)
1/2 sudu teh lada sulah
1 sudu makan dried oregano
2 tangkai cili hijau - dipotong serong
1 biji telur (Cik Na tukar letak udang so x letak telur)
1/2 batang lobak merah - dihiris halus batang mancis
1 1/2 cawan air - untuk rebus daging
Minyak untuk menggoreng nasi
Caranya:-
1. Masukkan air dan daging yang telah dibersihkan di dalam kuali untuk menggoreng nasi. Rebus/masak hingga daging empuk dan air dalam kuali hampir2 kering.
2. Bila air telah kering, terus masukkan minyak dalam kuali yang berisi daging tadi dan goreng sekejap daging.
3. Masukkan bawang besar dan bawang putih dan kacau hingga bawang layu. Masukkan udang. Ni Cik Na tambah.
4. Masukkan kiub pati ayam, lada hitam, lada sulah, lobak merah dan oregano. Kacau.
5. Masukkan nasi putih dan kacau rata sekejap sebelum masukkan garam secukup rasa.
6. Kemudian tolak nasi ketepi kuali sikit dan pecahkan telur di dalam kuali. Gaul rata dengan nasi.
7. Kacau balik nasi hingga nampak berasap. Masukkan cili hijau. Kacau rata sebentar dan tutup api. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment