Thursday, 18 February 2016

Tat Telur

Bahan Kulit:-
350 gm mentega tanpa garam
125 gm gula kastor
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
500 gm tepung gandum

Caranya:-
1. Putarkan mentega dengan gula kastor sehingga cukup halus.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Diikuti dengan tepung. Adunkan menjadi doh, bungkuskan dalam plastik dan simpan dalam peti sejuk untuk disejukkan selama setengah jam sebelum digelekkan.
3. Gelekkan pastri untuk dimuatkan ke dalam acuan tat. Cucukkan dasar doh dengan garfu perlahan-lahan.
4. Bakar selama 10 minit dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190 C.

Bahan Inti:-
1 tin susu pekat manis
1 tin air
3 biji telur
4 sudu kastard

Caranya:-
1. Bancuh rata bahan kastard, kemudian tapis. Masukkan dalam jug air bermuncung.
2. Keluarkan kulit tat dari oven, tuang bancuhan kastard hingga penuh dan sambung membakar selama 20 minit lagi atau hingga permukaan kastard membeku.
3. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dikeluarkan tat dari acuan.

No comments:

Post a Comment