Sunday 28 February 2016

Singgang Berempah

Sumber Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
4 - 5 keping ikan merah (atau apa2 ikan)
2 biji tomato - belah 4 setiap satu
2 batang serai - dititik
1/2 cawan air asam jawa
1 ketul ikub ikan bilis (optional)
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Bahan Tumbuk:-
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 camca teh lada hitam biji
8 biji cili padi
1 camca teh ketumbar
1/2 camca teh jintan manis

Caranya:-
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumbuk hingga harum, masukkan serai dan tuang air (ikut keperluan).
2. Masukkan kiub ikan bilis dan jus asam jawa. Biarkan mendidih, masukkan ikan yang telah dibersihkan dan tambah garam secukup rasa.
3. Biarkan mendidih atas api sederhana sehingga ikan masak.
4. Akhir sekali masukkan belahan tomato. Sesuaikan rasa dan tutup api.

No comments:

Post a Comment