Wednesday 17 February 2016

Ketam Bercili

Resepi : Sheila Rusly
Sumber : Buku 100 Resepi Citarasa Selebriti

Bahan:-
2 kilo ketam dipotong dua
Cili kering dikisar
Cili api ditumbuk
Cili masak ditumbuk
Belacan ditumbuk
Halia dihiris
Bawang putih dihiris
Udang kering digoreng
Daun ketumbar (x letak)
Air asam jawa
2 biji telur digoreng hancur (pun x letak)
Minyak masak
Garam dan gula secukup rasa

Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumis halia dan bawang putih hingga garing.
2. Kemudian masukkan cili kering. Selepas itu masukkan cili hidup dan cili padi yang ditumbuk sekali dengan belacan tadi.
3. Kacau hingga garing baru masukkan garam, gula dan perasa.
4. Kemudian masukkan air asam jawa baru masukkan ketam.
5. Selepas itu masukkan udang kering.
6. Kemudian masukkan telur yang digoreng hancur, biar sampai kering akhir sekali masukkan daun ketumbar.

No comments:

Post a Comment