Saturday, 12 September 2015

Apam Tapai Nasi Eno

Resepi Mak

Bahan:-
Untuk dijadikan ibu:
**ni ambik dr facebook/kongsi resepi
Sekeping ragi dihancurkan
8 cawan  nasi sejuk

1. Gaul ratakan nasi dan ragi. Peramkan dalam 2 malam.
2. Dah jadi tapai, blender tapai ini jangan letak air.
* lebihan tapai boleh disimpan dalam ice box.

Untuk apam:-
1 kampit tepung beras (500 gm)
3/4 cawan tapai
2 cawan gula
3 cawan air
2 kampit eno warna biru

Caranya:-
1. Dalam bekas campurkan tepung beras, air, gula dan ibu tapai. Kacau sebati.
2. Rehatkan selama 2-3 jam.
3. Lepas tu letak eno. Kacaukan.
4. Panaskan kukusan dan bolehlah terus dikukus sampai masak. Dalam 10 minit sampai merekah.
5. Jaga sampai air kukusan menitik atas kuih. Boleh alas dengan tea towel pada penutup kukus.

No comments:

Post a Comment