Friday, 18 September 2015

Buah Melaka Pancawarna

Sumber Resepi: Azlita @ Masam Manis
Bahan:-
3 cawan tepung pulut
3 sudu besar tepung gandum
1 1/2 cawan air atau secukupnya
1 - 2 keping gula melaka
Sehelai daun pandan
Pewarna merah, kuning dan hijau
1 cawan kelapa muda / 3/4 cawan kelapa kering
Sedikit garam
Caranya:-
1. Gula Melaka dipotong kiub kecil
 2. Kelapa muda parut/kelapa kering digaul dengan sedikit garam. Ketepikan
3. Masukkan 1 cawan tepung pulut, 1 sudu besar tepung gandum, sedikit pewarna kuning ke dalam mangkuk
4. Bancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh digentel dan tidak melekat di tangan, anggaran 1/2 cawan air. Ketepikan
5. Ulang langkah langkah no 3 & 4 untuk adunan bewarna hijau dan merah.

6. Didihkan air bersama sehelai daun pandan di dalam periuk.
7. Ambil doh sebesar jari dan leperkan
8. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Gentel bulat

 














9. Masukkan ke dalam air yang sedang mendidih

10. Apabila kuih timbul bolehlah di angkat dan toskan di dalam tapis
11. Bila kuih telah sejat airnya, golek2kan di atas kelapa parut tadi

No comments:

Post a Comment