Tuesday, 29 September 2015

Ayam Sos Siam

Sumber Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (anggaran):-
1 ekor ayam sederhana besar - dipotong 8 - 10 bahagian (Cik Na guna 5 ketul je)
15 tangkai cili padi thai *(Cili ni pedas so Cik Na kurangkan dlm 5 tangkai je)
4 ulas bawang putih *
(Bahan * ditumbuk halus)
1labu bawang besar-dihiris
1/3 cawan sos cili (boleh tambah kalau nak berkuah sikit)
1-2 helai daun kunyit-dihiris halus
2-3 helai daun limau purut-dihiris halus
Minyak masak secukupnya
Sedikit garam dan serbuk kunyit.

Caranya:-
1.  Bersihkan ayam dan toskan.  Lumur ayam dengan garam dan serbuk kunyit secukupnya.  Perap 20 minit.  Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam hingga 3/4 masak.  Angkat dan toskan 
2.  Keluarkan minyak dan tinggal lebih kurang 3 sudu besar dan tumis bawang besar dan bahan tumbuk tadi hingga naik bau
3.  Masukkan sos cili dan kacau rata dan biar hampir kering sikit 
4.  Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau gaul rata-rata.  Seimbangkan rasa.
5.  Akhir sekali masukkan daun kunyit dan kacau rata sebentar. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih...

No comments:

Post a Comment