Monday, 28 September 2015

Jemput aka Cucur Pisang Bulat

Sumber Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
8 biji pisang berangan masak ranum*
2-3 sudu besar gula pasir*
(bahan *dilecek bersama)
250-300 gm tepung gandum (jangan terlebih tepung nanti hilang rasa pisangnya)
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil rata soda bikarbonat
Air secukupnya
Minyak secukupnya untuk menggoreng (deep fry)

Caranya:-
1. Gaul tepung, garam dan soda bikarbonat biar rata, kemudian masukkan pisang yang dilecek. Gaul sebati.
2. Masukkan air sedikit-sedikit dan gaul lagi hingga adunan menjadi lembik sedikit dari adunan cucur biasa, tetapi pastikan boleh dijemput dengan hujung jari. Biarkan 8-10 minit.
3. Panaskan minyak dan jemputkan adunan dengan hujung jari ke dalam kuali (goreng dengan api sederhana besar). Balikkan agak kerap biar cucur kembang membulat. Masak hingga kuning keemasan, angkat dan toskan.
4. Hidangkan sebagai sarapan pagi atau minum petang ketika suam2/panas.

No comments:

Post a Comment