Friday 18 September 2015

Tom Yam Putih

Sumber Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
2 biji bawang besar-belah 8
3 ulas bawang putih - dititik
3 batang serai - dititik
2 inci lengkuas - dihiris dan dititik
1 kg ayam - potong kecil (x letak pun)
2 ekor sotong sederhana - potong bulat
8 ekor udang
1 biji tomato - potong 8 (Cik Na letak 2 biji mcm kak Ummi)
1 batang celery (x da kat rumah)
Cili padi - ditumbuk (ikut pedas-Cik Na letak 5 biji je...kak Ummi letak 8 tangkai)
Cili hijau - belah 4 (x letak pun sbb x da)
1 batang carrot - potong panjang (Cik Na potong bulat bercorak bunga)
Jus limau nipis (kak Ummi letak 3 sudu besar, Cik Na letak 5 sudu besar)
Daun limau purut
Garam secukup rasa
Sayur2 lain Cik Na tambah sendiri x ikut resepi ( baby corn dgn kubis bunga)

Caranya:-
1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
2. Tumiskan bawang besar dan bawang putih sekejap sahaja. Jangan sampai garing.
3. Masukkan ayam dan tumis sekejap (Tips untuk hilangkan bau hanyir ayam)
4. Masukkan air dan carrot. Masak sampai mendidih.
5. Masukkan bahan2 lain kecuali jus limau nipis dan daun limau purut.
6. Masukkan garam secukup rasa.
7. Setelah masak semua sayuran (jangan layu sangat), tutup api dan masukkan daun limau purut dan jus limau secukup rasa.
8. Siap dan hidangkan bersama nasi putih dan telur dadar.

No comments:

Post a Comment