Sunday, 13 September 2015

Donat Kentang

Sumber Resepi: Azlita @ Masam Manis
Bahan:-
1/2 kilo tepung gandum
3/4 cawan susu suam (Cik Na ikut kak ita guna susu pekat campur air suam)
2 biji kuning telur
1 sudu besar yis (mauripan)
4 sudu besar gula
3 sudu besar marjerin
3 biji ubi kentang (rebus,kemudian lenyek)
Caranya:-
1. Tepung gandum digaul dengan marjerin, gula dan kentang hingga sebati.
2. Telur dipukul sedikit dan dicampur dengan susu berserta yis.
3. Campurkan ke dalam tepung gandum tadi dan uli sehingga menjadi doh.
4. Biarkan doh tadi naik 2 kali ganda.
5. Kemudian tumbuk doh untuk keluarkan angin dan bentukkan doh anda mengikut citarasa masing2.
6. Panaskan minyak dan goreng.
7. Selepas diangkat dan toskan minyaknya bolehlah disalut denga gula kastor atau gula icing atau choc masakan atau apa2 aje mengikut citarasa masing2.

No comments:

Post a Comment