Sumber Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan A:-
1 cawan susu cair
1 cawan butter yg dicairkan
1 cawan air panas
2 cawan gula perang
1 cawan susu cair
1 cawan butter yg dicairkan
1 cawan air panas
2 cawan gula perang
Bahan B (diadun sebati):-
2 biji telur (gred B)
1 sudu teh esen vanilla
2 biji telur (gred B)
1 sudu teh esen vanilla
Bahan C (diayak):-
2 cawan tepung
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
2 cawan tepung
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
Caranya:-
1. Pre-heat oven pada suhu 175 C selama 10 minit.
2. Sebatikan semua bahan A.
3. Tuangkan pula bahan B dan kacau.
4. Masukkan bahan C dan kacau hingga sebati.
5. Alaskan loyang 10 x 10 inci dengan kertas minyak dan tuangkan adunan ke dlm tin.
6. Bakar selama 40-50 minit.
7. Sejukkan dan tuangkan bahan toping di atasnya. Biarkan sebentar sebelum dipotong kecil2.
1. Pre-heat oven pada suhu 175 C selama 10 minit.
2. Sebatikan semua bahan A.
3. Tuangkan pula bahan B dan kacau.
4. Masukkan bahan C dan kacau hingga sebati.
5. Alaskan loyang 10 x 10 inci dengan kertas minyak dan tuangkan adunan ke dlm tin.
6. Bakar selama 40-50 minit.
7. Sejukkan dan tuangkan bahan toping di atasnya. Biarkan sebentar sebelum dipotong kecil2.
Chocolate Topping:-
250gm cooking chocolate
1 sudu besar butter
1 sudu teh susu cair
250gm cooking chocolate
1 sudu besar butter
1 sudu teh susu cair
Caranya:-
1. Cairkan cooking chocolate dengan kaedah double-boil.
2. Kemudian masukkan butter dan kacau sebati.
3. Masukkan susu dan kacau. Sedia untuk digunakan.
1. Cairkan cooking chocolate dengan kaedah double-boil.
2. Kemudian masukkan butter dan kacau sebati.
3. Masukkan susu dan kacau. Sedia untuk digunakan.
No comments:
Post a Comment