Saturday, 19 September 2015

Mee Hailam (Resepi II)

Sumber Resepi: Facebook/Kongsi Kongsi Resepi

Bahan:-
300gm udang sederhana besar
300gm daging ayam
3 ekor sotong besar
1 paket fish ball (x letak pun)
1 paket mee
3-4 cawan air
1-2 sudu besar cili kisar
3-4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos nampla
2 biji telur
Sedikit sayur sawi
Sedikit bunga kobis
1 batang carrot
2 biji tomato
Sedikit tepung jagung dan air - dibancuh
Garam secukup rasa
Daun sup dan cili merah - hiasan (x letak pun)
Caranya:-
1. Bersihkan udang dan sotong kemudian toskan dan ketepikan. Potong isi ayam menjadi ketulan kecil. Potong fish ball kemudian bersihkan semua sayur dan ketepikan semua bahan2 ini.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis cili kisar sampai pecah minyak dan cili masak. Kemudian masukkan ketulan isi ayam tadi dan kacau sehingga isi ayam masak dan bolehlah dimasukkan air.

3. Masukkan carrot dan bunga kobis tadi biar sampai kuah hampir mendidih. Masukkan semua sos cili, sos tiram, minyak bijan, kicap manis dan cair, sos nampla dan kacau semua bahan ini.
4. Masukkan semua udang serta sotong dan kacau semua bahan kemudian rasa sama ada cukup semua perisa. Jika kurang boleh tambah ikut selera masing2.
5. Masukkan telur sebiji demi sebiji biar sekejap sampai telur masak dan masukkan sayur sawi, buah tomato dan kacau.
6. Masukkan bancuhan tepung jagung dengam sedikit air untuk bagi kuah pekat. Kacau semua bahan dan kalau kurang masin baru la ditambah garam.
7. Akhir sekali masukkan mee dan kacau semua bahan dan biar kuah mendidih dan boleh la ditutup api.
8. Boleh la taburkan daun sup, cili merah dan bawang goreng sebagai hiasan ketika menghidang.

No comments:

Post a Comment