Saturday, 5 September 2015

Cucur Udang

Bahan:-
2 cawan tepung gandum
1/2 camca besar instant yeast (mauripan)
1 3/4 cawan air (boleh juga sukat dekat 2 cawan air)
1 mangkuk taugeh (mangkuk sup kecil)
5 pokok kuchai (cuci dan kerat2)
1 pokok daun bawang (hiris)
1/3 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam
20 ekor udang sederhana besar, cuci bersih dan lap kering2 dgn kitchen towel

Bahan Sos Lada:-
5 biji cili merah
1/3 cawan gula pasir
1/4 cawan cuka
3 ulas bawang putih
1/4 camca teh garam

Caranya:-
1.  Dalam satu bekas, masukkan tepung, serbuk kunyit, instant yeast, garam dan kacau rata.
2. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat (sukatan kurang lebih 1 3/4 cawan atau lebih sikit).
3. Masukkan taugeh, kuchai dan daun bawang. Gaul rata dan perap 30 minit.
UNTUK SOS LADA :- Kisar cili dan bawang putih hingga halus, tuang dalam periuk. Masukkan gula dan garam. Masak dengan api perlahan hingga pekat. Tuang cuka, kacau dan masak lagi hingga menjadi sederhana pekat. Sejukkan.
UNTUK CUCUR UDANG TEMBAM :- Panaskan minyak untuk goreng terendam. Panaskan senduk bersaiz sederhana selama 1 minit dlm minyak panas. Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas 3/4 penuh, lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas. Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk (gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi). Ulangi proses membuat sehingga selesai. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat cucur udang yang telah masak, toskan dan hidang bersama sos lada.

No comments:

Post a Comment