Sumber Resepi: Facebook
Bahan:-
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 biji telur
1 sudu makan marjerin/butter
1 sudu makan gula
1/2 sudu kecil esen vanilla
Caranya:-
1. Didihkan gula, air dan juga marjerin.
2. Sementara itu, dalam mangkuk lain pukul telur dan esen vanilla sekejap.
3. Tutup api. Masukkan tepung. Kacau cepat2 menggunakan senduk kayu.
4. Biarkan adunan tepung sejuk sedikit dalam 5 minit.
5. Kemudian masukkan telur dan kacau cepat2 hingga sebati dengan tepung tadi (guna mixer lagi senang)
6. Panaskan minyak, masukkan adunan ke dalam piping bag yang ada nozzle star dan picitkan ke dalam kuali. Potong setiap 5 cm.
7. Goreng hingga kekuningan dan angkat.
8. Taburkan gula castor/icing. Sedia untuk dimakan. Boleh juga dimakan dengan coklat dipping atau kaya.
No comments:
Post a Comment