Wednesday, 16 September 2015

Ayam Ros Pandan

Sumber Resepi: Azlita @ Masam Manis

Bahan:-
7-8 keping ayam
2 batang serai-dititik
2 helai daun limau purut
1 helai daun pandan-koyakkan dan simpul
1 cawan air
1 camca besar gula melaka
2 camca besar bawang goreng
Sedikit gula
Garam secukup rasa
1 batang kulit kayu manis
Hirisan daun bawang untuk hiasan (x letak)
Bawang goreng untuk hiasan (x letak juga)

Bahan Dikisar:-
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji tomato
7 biji cili merah
2 biji buah keras
1/2 inci halia
1/3 inci lengkuas
1 camca besar sos tomato

Caranya:-
1. Ayam dibersihkan, gaul dengan sedikit garam dan kunyit, kemudian goreng jangan garing sangat. Ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar bersama serai, daun pandan, daun limau purut dan kulit kayu manis hingga wangi dan garing. Tuang air dan kacau rata. Masukkan ayam tadi, gaul dan kecikkan api. Masak hingga pekat.
3. Tambah gula melaka, garam secukup rasa dan bawang goreng. Kacau rata dan masak sekejap hingga kelihatan sedikit kering.
4. Hidangkan dengan taburan daun bawang dan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment