Sumber Resepi: Majalah Saji Jun 2005
Bahan:-
5 ketul ayam
2 batang serai (titik)
11 tangkai cili padi (Cik Na kurangkan 9 je) - (tumbuk)
4 cm kunyit hidup (kalau x da boleh guna setengah sudu besar kunyit serbuk)
500ml santan
1 keping asam gelugur
5 ketul ayam
2 batang serai (titik)
11 tangkai cili padi (Cik Na kurangkan 9 je) - (tumbuk)
4 cm kunyit hidup (kalau x da boleh guna setengah sudu besar kunyit serbuk)
500ml santan
1 keping asam gelugur
Caranya:-
1. Masukkan cili padi, kunyit dan sesudu besar garam ke dalam lesung batu atau blender. Tumbuk hingga lumat.
2. Masukkan ke dalam periuk bersama ayam dan serai.
3. Kecutkan hingga air ayam kering. Sambil itu kacau tapi hati2 jangan sampai daging ayam hancur. Kalau kering boleh tuangkan setengah cawan air.
1. Masukkan cili padi, kunyit dan sesudu besar garam ke dalam lesung batu atau blender. Tumbuk hingga lumat.
2. Masukkan ke dalam periuk bersama ayam dan serai.
3. Kecutkan hingga air ayam kering. Sambil itu kacau tapi hati2 jangan sampai daging ayam hancur. Kalau kering boleh tuangkan setengah cawan air.
4. Setelah itu masukkan santan dan asam gelugur. Biarkan kuah mendidih di atas api yang kecil. Kalau kurang rasa garam, tambah sedikit lagi. Selepas itu masukkan kentang. (Ada org kata jangan bubuh garam selagi kentang tak empuk. Kalau x bubuh garam terlebih dahulu, ayam akan tawar. Kentang mcm mana besar pun akan empuk kalau direbus tak kiralah kalau digaram dulu atau tidak)
5. Biarkan mendidih selama 20 minit. Tapi kena pastikan daging ayam sudah masak. Kalau ada darah keluar dari celah daging ayam itu bermakna ayam belum masak pada bahagian dalamnya.
6. Kalau nak banyak kuah masukkan santan lebih. Kalau boleh santan jangan cair.
No comments:
Post a Comment