Saturday, 3 October 2015

Nasi Lemak Pandan

Sumber Resepi: Azlita @ Masam Manis
Bahan:-
4 cawan beras basmathi - cuci dan rendam 20 minit, toskan (Cik Na guna berasa biasa)
4 cawan santan (1 biji kelapa parut)
1 cawan air utk dikisar bersama 10 helai daun pandan (kisar halus dan tapiskan) - Cik Na guna pandan paste je x da daun pandan
2 batang serai - dititik
1 helai daun pandan - disimpul
1 inci halia - dititik
3 ulas bawang putih - dihiris
5 ulas bawang merah - dihiris
Rempah tumis (4 sekawan) - x letak
1 sudu kecil serbuk lada hitam - pun x letak
Sedikit garam
Bahan2 untuk dimakan bersama:-
Sambal sotong
Ikan bilis goreng
Hirisan timun - x da timun x letak pun
Telur dadar
Atau apa2 lauk yg disukai
Caranya:-
1. Masukkan beras yang telah dibasuh dan toskan dalam rice cooker. Masukkan simpulan daun pandan, serai dan halia.
2. Kemudian tuangkan air kisaran daun pandan tadi dan ketepikan.
3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis rempah tumis dan bahan yang dihiris tadi hingga harum.
4. Tuang santan. Masukkan serbuk lada hitam dan secubit garam. Kacau hingga didih.
5. Matikan api dan tuang santan tadi ke dalam beras yang telah diisi ke dalam rice cooker tadi.
6. Masak seperti biasa, bila nasi masak kacau dan ratakan nasi. Jangan terlebih kacau nanti nasi patah 2.
7. Boleh dihidangkan bersama bahan2 sampingan dan lauk kegemaran.

No comments:

Post a Comment