Sumber Resepi: Majalah Saji Februari 2005
Bahan:-
2 tongkol jagung
50gm daun bawang
100gm udang kering
250gm tepung gandum
75gm tepung naik sendiri
1 sudu besar cili kering kisar
1 labu bawang besar
500ml air
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng
Caranya:-
1. Jagung dihiris dari tongkolnya. Daun bawang dipotong halus. Bawang besar dimayang halus (Cik Na potong dadu bawang tu).
2. Udang kering ditumbuk sederhana lumat. Campurkan kesemua bahan di dalam mangkuk.
3. Tambahkan tepung gandum, tepung naik sendiri, cili kering kisar, air dan garam. Gaulkan kesemua bahan sehingga sebati.
4. Panaskan minyak dan ambil sesudu bancuhan lalu digoreng dalam minyak yang panas.
5. Biarkan sehingga kuning keemasan dan angkat.
No comments:
Post a Comment