Monday, 12 October 2015

Apam Pisang Coklat

Sumber Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan A (Diayak):-
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
Sedikit garam

Bahan B:-
1 cawan pisang emas/berangan-dilecek
1 cawan minyak
1 1/2 cawan gula perang
2 biji telur (dipukul sedikit dengan garfu)

Caranya:-
1. Masukkan kesemua bahan A ke dalam mangkuk besar dan gaul rata.
2. Masukkan pula bahan B dan gaul sebati.
3. Masukkan ke dalam acuan2 kecil/loyang. (Letak 3/4 penuh paper cup tu, so dia naik cantik bila kukus)
4. Kukus selama 30 minit/hingga masak. (Kak Ummi bakar pada suhu selama 180C selama 13 minit, Cik Na buat dua2 cara tapi kukus lebih cantik)

No comments:

Post a Comment