Saturday, 31 October 2015

Lontong

Sumber Resepi: Azlita @ Masam Manis

Bahan Kisar:-
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 camca besar udang kering, rendam lembut dan toskan

8 tangkai kacang panjang-potong 1 inci
2 keping tauhu-dipotong dadu dan digoreng
2 keping tempe-dipotong dadu dan digoreng
1 keping fucuk atau tauhu kering-potong kecil dan rendam hingga lembut
1 batang lobak merah saiz sederhana-dipotong mancis
1 biji sengkuang saiz kecil-dipotong mancis
1/4 kobis-dihiris kecil
Sedikit soon-direndam

Air secukupnya (Cik Na letak 600ml)
200ml santan pekat
2 batang serai-dititik
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Dimakan Bersama:-
Nasi himpit
Telur rebus
Sambal tumis
Sambal kacang jika suka
Serunding

Caranya:-
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bahan kisar dan serai hingga harum dan terbit minyak.
2. Masukkan air dan biarkan kuah mendidih.
3. Bila kuah mendidih masukkan dahulu sayur yang keras seperti kacang panjang, lobak, sengkuang, fucuk dan masak hingga lembut.
4. Masukkan tauhu dan tempe. Biarkan mereneh sebentar.
5. Masukkan santan, garam dan gula secukupnya.
6. Akhir sekali masukkan soon dan kobis.
7. Didihkan sekali lagi dan terus matikan api.

No comments:

Post a Comment