Sumber Resepi: Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan:-
3 keping ikan (boleh guna apa2 ikan yang disukai)
1 biji nenas yg masak ranum (x letak)
2 kuntum bunga kantan
1 camca besar asam jawa + 1/2 cawan air, ramas dan tapis jusnya
3/4 cawan cili kisar
Garam secukupnya
Bahan-bahan ditumbuk halus:-
6 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
1 cm belacan
1/2 camca teh lada hitam biji
1 camca teh garam kasar
Caranya:-
1. Cuci ikan dgn asam limau, bilas dan toskan. Kupas nenas, belah empat, buang empulur dan potong menyerong kasar2. Ketepikan.
2. Dalam periuk, tuang 5 camca besar minyak masak. Tumis bahan tumbuk dan juga cili kisar hingga naik bau dan terbit minyak. Masukkan nenas dan kacau goreng 1-2 minit.
3. Kemudian tuang 700 ml air, bila mendidih masukkan ikan dan bunga kantan, diikuti jus asam jawa. Perisakan dengan garam dan biarkan mendidih perlahan. Rasa kuahnya, jika perlu tambah sedikit lagi garam.
No comments:
Post a Comment