Resepi: Chef Hanieliza
Sumber: Buku 1 Hari 1 Resepi
Sumber: Buku 1 Hari 1 Resepi
Bahan A:-
2 ekor ikan selar (Cik Na guna ikan kembong)
1 labu bawang besar (dipotong gelang)
5 biji limau kasturi (diambil airnya)
Garam secukup rasa
2 sudu teh serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
2 ekor ikan selar (Cik Na guna ikan kembong)
1 labu bawang besar (dipotong gelang)
5 biji limau kasturi (diambil airnya)
Garam secukup rasa
2 sudu teh serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
Bahan B (Dikisar):-
6 biji cili merah
5 biji cili api
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
6 biji cili merah
5 biji cili api
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
Caranya:-
1. Bersihkan ikan. Kemudian lumurkan garam dan serbuk kunyit.
2. Gorengkan ikan sehingga garing. Angjat dan ketepikan.
3. Tinggalkan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga garing.
4. Masukkan garam dan bawang besar. Kacau rata.
5. Tutup api dan tuangkan air limau kasturi. Kemudian kacau lagi.
6. Angkat dan tuangkan di atas ikan.
1. Bersihkan ikan. Kemudian lumurkan garam dan serbuk kunyit.
2. Gorengkan ikan sehingga garing. Angjat dan ketepikan.
3. Tinggalkan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga garing.
4. Masukkan garam dan bawang besar. Kacau rata.
5. Tutup api dan tuangkan air limau kasturi. Kemudian kacau lagi.
6. Angkat dan tuangkan di atas ikan.
No comments:
Post a Comment