Sumber Resepi: Azlita @ Masam Manis
Bahan:-
Seekor ikan sederhana besar (boleh guna ikan patin, ikan tenggiri, ikan merah, ikan pari dan lain2..Cik Na guna ikan senangin)
1 biji bawang besar-dimayang
3 biji bawang putih-diketuk
2 inci halia-diketuk
1/2 ibu jari belacan
1 batang serai-diketuk
1/2 inci lengkuas-dihiris nipis
1 sudu besar halba campur
3 sudu besar cili kisar
2 sudu besar rempah kari dibancuh dengan sedikit air
1/2 cawan air asam jawa
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
2 pelepah daun kari
3 tangkai daun kesum
Seekor ikan sederhana besar (boleh guna ikan patin, ikan tenggiri, ikan merah, ikan pari dan lain2..Cik Na guna ikan senangin)
1 biji bawang besar-dimayang
3 biji bawang putih-diketuk
2 inci halia-diketuk
1/2 ibu jari belacan
1 batang serai-diketuk
1/2 inci lengkuas-dihiris nipis
1 sudu besar halba campur
3 sudu besar cili kisar
2 sudu besar rempah kari dibancuh dengan sedikit air
1/2 cawan air asam jawa
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
2 pelepah daun kari
3 tangkai daun kesum
Caranya:-
1. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan semua bawang, halia, serai, lengkuas, belacan dan halba campur hingga naik minyak. Masukkan daun kari dan kacau.
2. Masukkan cili kisar dan kacau rata. Masukkan serbuk kari dan tambah sedikit air. Kacau rata.
3. Tuangkan air secukupnya. Bila mendidih masukkan ikan.
4. Bila ikan agak masak, masukkan air asam jawa dan daun kesum.
5. Perasakan dengan garam dan gula.
1. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan semua bawang, halia, serai, lengkuas, belacan dan halba campur hingga naik minyak. Masukkan daun kari dan kacau.
2. Masukkan cili kisar dan kacau rata. Masukkan serbuk kari dan tambah sedikit air. Kacau rata.
3. Tuangkan air secukupnya. Bila mendidih masukkan ikan.
4. Bila ikan agak masak, masukkan air asam jawa dan daun kesum.
5. Perasakan dengan garam dan gula.
No comments:
Post a Comment