Sumber Resepi: Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan:-
300gm daging lembu batang pinang (Cik Na guna daging biasa je)
5 kelopak besar kubis cina (Cik Na tukar kubis ungu)
1 biji red capsicum
1 biji green capsicum
1 biji bawang besar, hiris kasar
1 inci halia, dititik
4 ulas bawang putih, diketuk
2 camca besar sos tiram
2-3 camca besar kicap cair
1 cawan air
Sedikit garam jika perlu
Hirisan daun bawang sebagai hiasan (x letak pun)
Caranya:-
1. Kubis cina diasingkan daun dan bahagian yang keras, kerat2 bahagian daun dan batangnya dan letak dalam bekas berasingan, cuci dan toskan. (Kubis ungu potong mcm biasa je). Daging dihiris nipis, cuci dan toskan. Red/green capsicum dibelah 4 dan potong serong setiap belahan. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar hingga layu, masukkan bawang putih dan halia. Tumis hingga wangi. Masukkan sos tiram, kicap cair dan daging. Kacau rata dan tuang air. Kecilkan api dan masak hingga daging lembut.
3. Masukkan bahagian keras kubis cina dan masak hingga 1/2 lembut. Masukkan pula bahagian lembut. Kalau guna kubis ungu masukkan semua diikuti capsicum, besarkan api dan kacau rata. Bila nampak layu sedikit padamkan api. Rasa dan jika perlu tambah garam. Hias dengan hirisan daun bawang dan hidangakan.
No comments:
Post a Comment